Herbruikbare festivalbekers en Corona

Herbruikbare festivalbekers en Corona

Is het wel verantwoord herbruikbare festivalbekers te gebruiken in tijden waar Corona de wereld schijnbaar domineert? De zin en de onzin van hygiëne en festivalbekers.

Verantwoord ondernemen

 Goederen en verpakkingen weggooien en opnieuw kopen lijkt ondertussen helemaal passé. Groen zijn en verantwoord ondernemen is meer en meer ingeburgerd geraakt de laatste jaren. De zero waste beweging kunnen we bij Festicup alleen maar toejuichen. Wij geloven in een circulaire economie. Herbruikbaar boven wegwerpbaar. Verantwoordelijkheid boven gemakzucht. Visie boven kortzichtigheid. Enter onze festicupbekers. Geen slagveld van plastiek meer in de weides na de festivalzomer. Festicup voorziet duurzame en herbruikbare kwaliteitsbekers voor events en festivals.

En dan begint de pandemie…

Corona

Eerlijk is eerlijk… Je durft je wel wat vragen stellen met de huidige Corona-situatie in het achterhoofd. Is het wel verantwoord drankbekers opnieuw te gebruiken?

Het gevaar in deze denkpiste is de kortzichtigheid van beslissingsnemers. En dan hebben we het niet alleen over de bijna filosofische benadering van de “toekomst van de planeet”. De kortzichtigheid schuilt in de manier van besmettingsoverdracht. Wegwerpbekers worden inderdaad eenmalig gebruikt en vervolgens weggegooid. Je drinkt dus niet uit iemand anders zijn beker. De vraag is echter welk traject deze beker heeft afgelegd. Hoeveel keer wordt een dergelijke beker aangeraakt door verschillende personen van fabriek naar festival?

Wat is proper?

Eenmaal de verpakking van de wegwerpbekers open is gemaakt staat de tap klaar en worden de bekers ongekuist aangediend aan de nietsvermoedende festivalganger. “Alles in plastic is proper”, zegt ons buikgevoel. Verpakkingen zijn echter niet steriel. Het enige verschil tussen deze wegwerpbeker en de herbruikbare beker is net het fundament van deze hele conversatie.

Herbruikbare bekers worden gereinigd. Voor deze professionele reinigingen worden er strenge Belgische en Europese normen opgelegd, waar we ons bij Festicup strikt aan houden. Zo gebruiken we bijvoorbeeld heet en drinkbaar afwaswater, geschikte detergenten, een propere werplek en dragen we een goede persoonlijke hygiëne hoog in het vaandel. Ook onze mobiele wasstraat zetten we volop in zodat op Festivals ter plaatse een professionele reiniging gegarandeerd kan worden.

Cup it clean

Je kan je nog de bedenking maken over de duurtijd van deze pandemie. Laat ons hopen dat dit snel achter de rug is en we er samen sterker uit zullen komen. En met sterker insinueren we ook blijvend doorzetten op vlak van andere problematieken. Klimaatverandering, milieuvervuiling en plastic vervuiling zijn zaken die even op de achtergrond treden, maar daarom niet minder aanwezig zijn nu en in de toekomst.

Be responsible and let’s cup it clean!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.